Nuffnang Ads

Apesal.com

August 31, 2013

Merdeka Malaysia Ke-56

hi semua, assalaamualaikum. harap semua nya sihat2 belaka.

hurm terlebih dahulu nak ucap Selamat Hari Merdeka Malaysia Ke-56. hurm dah 56 tahun negara kita merdeka uols. memandangkan i terdetik untuk share pasal merdeka, so korang tahu ke merdeka tu ape dan macam mana Malaysia merdeka? hihi saje nak test knowledge korang dulu, mana tahu korang lupakan hihi. 

Merdeka bermaksud sesebuah negara itu bebas daripada penjajahan. Itu definisi secara am lah, sebenarnya merdeka ni banyak erti ada yang cakap pasal buah fikiran maksudnya perubahan ke arah yang lebih matang. selain itu juga perubahan dari segi perbuatan iaitu jadi lebih baik daripada yang sebelumnya. -herm marilah kita berhijrah yer rakan2 sekalian- hihi

sebenarnya merdeka ni bukan sahaja mengenai perbuatan mahu pun pemikiran tapi cara kita hargai perjuangan tokoh2 kemerdekaan itu sendiri. sebagai generasi masa kini, kita seharusnya menghargai perjuangan meeka kerana ia bukan lah satu usaha yang mudah untuk dikecapi oleh kita semua. -sesungguhnya dirimu begitu berharga, gituh- hihi

selain itu, penghayatan itu perlu kerana kita mahukan negara ini sentiasa aman dan damai serta bebas daripada segala unsur penjajahan. sememangnya generasi masa kini bergerak seiring dengan teknologi, tapi jangan dilupa pengorbanan mereka yang terdahulu kerasa tanpa mereka kita tidak dapat meneruskan hidup yang selesa seperti sekarang. -jangan nak enjoy jer duit tu mak bapak korang yang bagi jadi jimat2 ok, untuk masa depan korang gak- hihi
logo merdeka tahun 2013


hurm rasanya itu sahaja berkenaan entry hari ni, apa2 pon hargai lah perjuangan mereka yang terdahulu. sebelum mengundurkan diri, "Malaysiaku Berdaulat Tanah Tumpahnya Darahku", bye2 ... 


2 comments:

  1. Selamat Hari Merdeka!!! :D

    ReplyDelete
  2. Nour Adieb : Selamat Hari Merdeka juga ...

    ReplyDelete

Nuffnang Ads